SharePoint på ren svenska

Konfigurera ”Publicering av Innehållstyper”

Jag gillar innehållstyper, ja sån är jag. Men ärligt tog det mig ett bra tag att verkligen förstå vad det var och vad man skulle ha dem till. Jajaja det är något man har för att t.ex. kategorisera dokument i SharePoint och utifrån det kan man koppla till webbplatskolumner, arbetsflöden m.m. Skitbra, men vad ska man ha dem till, egentligen?

Som vanligt när jag stöter på något som kan kännas lite luddigt att förstå och även förklara för andra så försöker jag hitta liknelser i vanliga livet. Det gör att man lättare känner igen sig och slipper tänka ”data” vilket oftast underlättar, att få en ny vinkling. Den största anledningen till att innehållstyper inte används eller slutar att användas i dokumenthanteringen i SharePoint tror jag helt enkelt beror på att ingen förklarat för dem hur smidigt det faktiskt är att använda dem.

Nåja, nu tänkte jag inte förklara begreppet Innehållstyper idag, det tar jag för givet att du redan har greppat när du väl kommit så långt att du är intresserad av att faktiskt börja publicera dem mellan webplatssamlingar. Jag delar här upp jobbet i två delar där vi först i CA bestämmer vilken webbplatssamling som ska vara värd för innehållstyperna och sen bestämmer vilka innehållstyper som ska publiceras i den webbplatssamlingen vi valt. Det är exakt samma steg att göra detta i 2013 som i 2010.

1. Ange värd för publicering

Gå in i Central admin och Service Applications

Markera tjänsteapplikationen för Managed Metadata Service och klicka på Properties.

Scrolla ner lite och fyll i adressen för webbplatssamling t.ex. http://intranet/ ni tänkt använda som hub för innehållstyperna.

Om inte ni här får ett felmeddelande får man gå in på den webbplatssamling man angett ovan och slå på funktionen manuellt under site settings – site collection features.

Välj Managed Metadata Service Connection och Properties och kryssa i Consumes content types from the Content Type Gallery at http://intranet/.

Slå på publiceringen av innehållstyper

Gå till Webbplatsinställnigar i den webbplatssamling ni valt som hub, exempelvis http://intranet/  klicka på länken för Innehållstyper. Välj innehållstyperna ni vill publicera och klicka på länken Hantera publicering för den här innehållstypen och välj Publicera.

Gå till Central admin – Monitoring – Job definition – Content Type Subscriber och klicka på länken som går till de övriga webbplatssamlingar dit publiceringen ska ske t.ex. http://projekt/ . Här kan ni ändra hur ofta detta jobb ska ske eller som nu när vi slår på funktionen kan vi köra jobbet manuellt istället för att vänta en hel timme på att kontrollera om publiceringen faktiskt fungerar.

Kontrollera att publiceringen faktiskt fungerar genom att gå till den webbplatssamling ni körde jobbet på manuellt här ovan, i detta exempel http://projekt/ gå in på Webbplatsinställningar och Innehållstyper så bör ni nu se de innehållstyper ni valt att publicera, med medföljande kolumner.

Ändra hub för publicerade innehållstyper

Nu kanske ni varit igång ett tag och jobbat med publicering av innehållstyper och insett att ni vill ändra värden för publiceringen av innehållstyper. Glad i hågen kommer ni ihåg att det ställde man in i Central Admin och går in där, markerar tjänsteapplikationen för Managed Metadata och trycker Properties och scrollar ner. Men va sjutton!? Det är ju utgråat och går inte att ändra :-/ Nåja, jag har räddningen.

Starta powershell för SharePoint som administrator och skriv:

Set-SPMetadataServiceApplication -Identity "Managed Metadata Service" 
–HubURI http://NyContentTypeHub/

Gå nu tillbaka t. Central Admin igen, markera tjänsteapplikationen för Managed Metadata och klicka på Properties så ser ni att URL för huben ändrats.

Lätt som en plätt!

Ett svar

  1. Anatoly Mironov

    Reblogged this on Share… What? and commented:
    En fantastisk guide om innehållstyppublicering. Gäller sp 13 och sp10.

    4 november, 2012 kl. 23:02

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s