SharePoint på ren svenska

SPC2012 Las Vegas

Inledning

Vad kan passa bättre att fördriva tiden på en alltför lång flygresa hem än att passa på att blogga om den stora SharePoint-konferansen i Las Vegas. 3,5 dagar fullmatad av matnyttig och inspirerande info om SharePoint. Extra kul känns det nu inför version 2013. Jag bara älskar hur Microsoft vid varje ny release av Office och SharePoint får mig att känna ”wow vilka nya coola funktioner”. Det märks tydligt var Microsoft vill styra in oss mot i framtiden – alla ska vi till himlen, eller rättare sagt molnet. Men, ändå finns det fortfarande funktioner i SharePoint on-premise som inte existerar i SharePoint online. Det märks också tydligt att Microsoft satsar hårt på att ta marknad inom publika webbsidor nu när de redan blivit stora inom intranät och extranät. Nya coola webbdelar och funktioner som Content Search WebPart och Catalog gör att SharePoint är som klippt och skuren för e-handel och jag själv bara längtar efter att börja jobba med just den delen. Jag passade på att gå på sessioner som just handlade om branding av publika webbsidor i SharePoint, produktinriktade webbplatser, nyheterna inom BI-biten och det sociala nätverkandet i SharePoint 2013.

En sak som slog mig var att de pratas väldigt väldigt mycket om Adobes Dreamweaver, men nästan ingenting alls om deras egen motsvarande produkt, Expression Web. När de visade nyheterna med brandingen i key-noten visade de den med Dreamweaver vilket får mig att fundera lite vad de har i kikaren. Eller, är det så att genom att visa demo i den kanske mest använda produkten för webbdesign visa att även SharePoint är redo för mer traditionell webbdesing!? Vad vet jag!? Som inbiten användare av SharePoint Designer fastnade jag nog ändå mer för Expression Web.

Nyheter

Jag sammanställer här några av de nyheter jag fastnade lite extra för. Ni får ha överseende att jag än så länge använder de engelska uttrycken, har faktiskt inte hittat alla svenska översättningar än. Men jag lovar att det kommer när jag väl tar mig tid att titta mer på var och ett av dessa.

Branding

Jag tror inte att någon som tittat lite lite på SharePoint 2013 har missat hur de gjort om sättet att jobba med branding. Att man numer kan skriva html-kod och css i vilket webredigeringsverktyg som helst, importera filerna till SharePoint och sen i ”Design manager” göra kopplingar mot de SharePoint-specifika platshållarna. Verktygen som visades för detta i alla demos var som jag skrev enbart Dreamweaver. Deras egen Expression web såg jag en snabb skärmdump av bara och det var inte ens alla talare som ens nämde den produkten.

Managed navigation

En ny supercool och användbar funktion i ”Managed Metadata”. I taxanomin kan du bygga upp en struktur och här välja att du vill använda den som navigering. Det gör att du inte längre är lika beroende av strukturen i webbplatssamlingen. Denna funktion gör det oxå möjligt för flera webbplatssamlingar att dela samma navigering.

Content Search Webpart

Denna webbdel kommer att vara användbar till mycket. I de flesta sessioner visades det hur man kunde använda den till en produktfokuserad webbplats (enligt bilden nedan för ”Contoso Electronics”), men du kan likaväl använda den för t.ex. dokumenthantering. Tyvärr är detta en av få riktigt coola nya funktioner som inte finns tillgängliga i SharePoint online. Denna webbdel fungerar på liknande sätt som vår älskade CQWP men använder sig av en query man gör och är tillgänglig över flera webbplatssamlingar.

BI

Av de sessioner jag var på inom detta område kändes det inte som det var så mycket nytt. Men en sak jag gillar är hur man numer konfigurerar SQL Reporting Services i SharePoint integrated mode. För er som varit med förr och satt upp det här kommer märka skillnaden på så sätt att man numer skapar man nu upp en SA där man gör alla kopplingar mot Reporting Services. Som ni kanske förstår så innebär detta att du i samma farm kan ha denna koppling mot flera olika instanser av RS och sen kan koppla vissa webbplatssamlingar mot en instans och andra till en annan. Detta kan ju vara användbart t.ex. om man är på väg att gå över från SQL 2008 till 2012. Kerberos är fortfarande ett krav, förstås, om man ska använda sig av Win Authentication (vilket är att rekommendera).

Social Collaboration

Alla älskar Facebook(nåja) och sättet att kommunicera via sociala nätverk. Microsoft är inte dummare än så att de anammat det och anpassat det för användning inom företagen. Vi är idag så vana vid ett nyhetsflöde där vi kan se allt vi själva valt att följa, personer, sidor och i SharePoint även dokument och andra objekt. Vem vill egentligen gå till en traditionell startsida när man kan få all info man vill ha i ett nyhetsflöde på sin egen sida, känner jag!?

Stöd för multispråk

Att SharePoint har stöd för flera språk har vi länge vetat om. Det finns språkpack att installera så man kan få menyer m.m. i sin SharePoint-webbplats på sitt språk. Men funktionen Variationer känner inte så många till och den är förhållandesvis rätt krånglig att sätta upp och underhålla, för krånglig för att fördelarna med den ska väga upp. Tack vare den flexibilitet att lätt kunna välja vilken information du vill ha översatt gör att man faktiskt skulle kunna överväga att använda sig av funktionen nu i version 2013 och. I och med den nya Machine Translation Services i SharePoint 2013 kan du få texterna översatta automatiskt. Men, jag har ingen aning hur duktig den översättningsmotorn fungerar. Variations tillsammans med Managed Navigation kan man göra en lösning där användarna, beroende på vilket land de kommer ifrån kan få navigationen och URL’rna på sitt språk.

Upplevelsen

Utöver all jättekul och jätteintressant info om SharePoint åker jag självklart hem med en massa andra intryck i bagaget. Den coola känslan av att vara en av dryga 10.000 SharePoint-nördar i samma lokal är riktigt cool. Att kunna prata med vem som helst på konferansen och inse att vi alla har något gemensamt – vi alla älskar och ibland även blir gråhåriga av vår kära produkt oavsett vilken del av världen vi lever i. Att se hur Mandala Bay snabbt och smidigt fixade logistiken kring måltiderna var imponerande. Ibland blev man tyvärr negativt överraskad över vilken skiftande nivå det var på talarna. Hur vissa talare flirtar med publiken, är så pålästa på sin presentation och demo och kan göra det mest tråkiga ämnet till ett rent nöje att lyssna på medan andra jätteintressana ämnen blir värsta sömnpillret pga talaren står djupt nersjunken i sin presentation och demo med känslan av att hon/han egentligen inte alls har något intresse att förmedla sitt budska på på riktigt till oss åhörare. Självklart var inte det trådlösa nätverket alls tilltaget för alla enheter men de sista två dagarna gick det iaf att använda och talarna klagade inte så heller på deras bandbredd. I huvud taget fick det mig att inse ännu en gång vilken hög kvalitet vår egen SEF håller!

De övriga intrycken jag har från Las Vegas och t.ex. vår dagstripp till Grand Canyon skriver jag inte om här men vill ni veta något så hör gärna av er!

Nä hem och börja leka med alla nya coola funktioner i 2013 på allvar!

Viva Las Vegas och SharePoint 2013! 🙂

2 svar

  1. Skoj och intressant läsning! Managed navigation fastnade jag för särskilt, den funktionen vill jag ha, genast! =)

    20 november, 2012 kl. 13:53

    • Kul att du gillade inlägget Jesper 🙂 Tänk så otroligt olika många olika spår man kan välja att jobba med inom SharePoint! Jag valde några få spår, men det fanns så mycket mer att se, t.ex. migrering t. 2013 och migrering upp i ”molnet”. Managed navigation är nåt vi länge saknat, kan jag känna och det ska bli kul att få verkligen sätta upp en lösning i framtiden som bygger på detta.

      21 november, 2012 kl. 09:55

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s